Traumatherapie / EMDRTraumatherapie Een psychisch trauma ontstaat als een ervaring te groot was en deze op dat moment niet verwerkt kon worden. Om enkele voorbeelden te noemen: een overlijden, grensoverschrijdende ervaring, een ziekte, een medische behandeling, etc.

Je kunt een trauma herkennen aan het feit dat je nu in het dagelijks leven anders reageert dan iemand anders zou doen in dezelfde situatie. Er zijn verschillende uitingen op een trauma: van woede tot neerslachtigheid, stressklachten, slaapproblemen, maar ook relatieproblemen en burn-out.

Een traumabehandeling kan uit EMDR bestaan en er zijn ook andere methoden. Als het trauma verwerkt is, is het indringendheid ervan veranderd. Alleen de herinnering is overgebleven.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) Dit is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of overval. Dit wordt een psychisch trauma genoemd. Bij EMDR hoef je de situatie niet opnieuw te herbeleven. Je kijkt er als het ware naar, op een afstand. Daarbij is het fijn dat het direct werkt, na de sessie, is er resultaat voelbaar. EMDR is een wetenschappelijk bewezen therapie.